DIPLOMA PENGURUSAN
INDUSTRI HALAL
JOM DAFTAR DAN BELAJAR DI SINI!
Kod
Kelulusan
(N/345/4/0339)
Kod
Akreditasi
FA 2187
Tempoh
Pengajian
3 Tahun
Maklumat Program
Makmal Halal
Disediakan untuk pelajar mempraktikkan operasi perkhidmatan dan pengurusan makanan
Rangkaian Industri
Mempunyai jaringan industri yang kukuh di antara Pusat Pembangunan Halal (HDC) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
Institut Latihan
Kami mempunyai Uniti Halal Centre (UHAC) yang menyediakan latihan & perundingan halal
Peluang Pekerjaan Luas
Kemahiran dalam bidang industri halal melayakkan untuk menjadi Eksekutif Halal
PENILAI LUAR
AKADEMIK & INDUSTRI
Diploma Pengurusan Industri Halal

Penasihat Akademik
Diploma Pengurusan Industri Halal
Peluang Menyambung Pelajaran
Pelajar yang bergraduasi dari diploma boleh menyambung pelajaran mereka dimana-mana Institut Pengajian Tinggi Malaysia seperti program berikut:
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Halal – UiTM
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Halal – KUIS
Ijazah Pengurusan Perkhidmatan Makanan – UiTM
Ijazah Pengurusan
Ijazah Perbankan Islam
Peluang Kerjaya
Diploma ini menyediakan pelajar dengan ilmu dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan dalam industri Halal. Terdapat pelbagai laluan kerjaya seperti:
Eksekutif Halal
Eksekutif Jaminan dan Kawalan Kualiti
Eksekutif Pembangunan dan Penyelidikan
Usahawan Produk dan Perkhidmatan Halal
Penyembelih Halal
Auditor Halal
Perunding Halal
Tenaga Pengajar Halal
Pengurus/ Penyelia Restoran Halal
Pegawai Penguatkuasa Halal
Pembantu Pegawai Kesihatan
Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kredit dalam mana-mana subjek ; ATAU
Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh kerajaan Malaysia.
Semester 1
Akidah Islamiyyah
Pengantar Halal dan Haram dalam Islam
Ko-kurikulum
Bahasa Arab Perdagangan I
Principle of Management
Fundamentals of Information Technology
Semester 2
Usul Fiqh
Bahasa Arab Perdagangan II
Business Communication I
Bahasa Kebangsaan
Pengantar Pemikiran Kritis dan Kreatif
Asas Keusahawanan
Fundamentals of Halal Industry
Halal Law and Regulations
Semester 3
Qawaid Fiqhiyyah
Business Communication II
Fiqh Al-Tathir
Sanitation and Hygienic Practice
Halal Quality and Certification Procedure
Etika dan Moral di Malaysia
Semester 4
Introduction to Halal Ingredients in Food Processing
Halal Slaugthering
Pengajian Malaysia 2
Fiqh Muamalat
Islamic Organizational Behavior
Islamic Financial System
Semester 5
Supplementary Operation in Processing Halal Ingredient
Halal Industry Services
Halal Cosmetics and Pharmaceuticals
Halal Internal Auditing
Ekonomi Islam
Halal Marketing
Khidmat Sosial
Semester 6
Latihan Industri