fbpx
Contact for queries :


FAKULTI PENGURUSAN & INDUSTRI HALAL

 

Fakulti Pengurusan & Industri Halal Kolej UNITI menyediakan kursus berfokuskan kerjaya dalam Perniagaan, Perakaunan, Pengurusan Industri Halal, Perbankan Islam, Pengurusan Pelancongan dan Pengajian Islam. Di FPIH, kami berdedikasi untuk membantu dan memastikan pelajar mendapat gabungan pengalaman pembelajaran teoritikal dan praktikal yang terbaik. 

Semakin banyak anda belajar dengan kami, semakin banyak yang anda tahu tentang diri anda, minat anda, kebolehan anda dan potensi anda. Anda juga mempunyai peluang untuk meningkatkan prospek kerjaya anda dan mula membina kerjaya anda. Di sinilah segalanya bermula.!

Ikuti Kami


MISI

Bertekad untuk menjadikan fakulti ini sebagai rujukan dalam bidang pengurusan, perniagaan, perakaunan, muamalat dan kajian Islam yang menggunakan teknologi terkini yang memenuhi keperluan pihak yang berminat dan juga berkaitan dengan keperluan masyarakat sehingga ia bersesuaian dengan visi Kolej UNITI

 •  


VISI

Kami berdedikasi untuk membantu dan memastikan pelajar mendapat kombinasi terbaik pengalaman teori dan praktikal. Semakin banyak anda belajar dengan kami, semakin anda tahu tentang diri anda, minat anda, kebolehan dan potensi diri. Anda juga akan mempunyai peluang untuk lebih baik prospek kerjaya anda dan mula membina kerjaya anda.

 


OBJEKTIF

  • Untuk menjalankan program akademik yang memenuhi keperluan arus industri
  • Untuk menghasilkan graduan yang memiliki pengetahuan yang relevan, yang kompeten dalam kemahiran teknikal, yang mempunyai kemahiran yang lembut dan yang sensitif terhadap tanggungjawab sosial

  • Untuk memupuk kaedah saintifik dalam graduan dan memastikan mereka dapat berfikir kritis, kreatif & inovatif dalam menyelesaikan masalah dan membuat keputusan

  • Untuk menggalakkan aktiviti-aktiviti dengan kerjasama industri untuk menjana kemakmuran negara kita
 •  
  • Untuk melengkapkan graduan dengan kepimpinan, komunikasi, keusahawanan dan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat
 •  


BIDANG PENGAJIAN

Diploma ini memberi tumpuan kepada pembangunan pengetahuan dan pelaksanaan amalan halal di banyak industri yang berlainan di Malaysia terutamanya operasi dan pengurusan perkhidmatan makanan serta memberikan perkhidmatan terbaik kepada tetamu.

Baca selanjutnya..

Para graduan harus dapat mengembangkan dan menginovasi produk-produk Halal baru termasuk makanan dan bukan makanan. Pelajar dapat menunjukkan pengetahuan, kefahaman dan kemampuan untuk memohon dalam menyediakan produk halal yang cemerlang

Baca selanjutnya…

Pelajar akan dapat menguasai pengetahuan akauntan dan pengurusan, etika serta kemahiran yang diperlukan dalam bidang perakaunan dan pengurusan.

Program ini menyediakan latihan komprehensif dengan perisian terkini dalam bidang perniagaan dan pengurusan

Baca selanjutnya…

Program ini memberikan kesan yang baik terhadap pembangunan ciri-ciri yakin dan memastikan pengurusan dalam organisasi diuruskan dengan baik oleh akauntan mahir yang kemudiannya membawa kepada kejayaan syarikat dengan memperoleh lebih banyak peluang. Program ini adalah program francais autonomi kerjasama di bawah Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Baca selanjutnya…

Program ini adalah program usahasama UiTM, input dan silibus yang sama dengan UiTM. Dilaksanakan dalam bahasa Inggeris menjadikan pelajar lebih menguasai bahasa ini sebagai nilai tambah apabila bekerja kemudian

Baca selanjutnya…

Pelajar dapat memperoleh pemahaman mengenai isu-isu perniagaan yang rumit dan membangunkan kemahiran analisis dan penyelesaian masalah, yang membolehkan mereka menilai bukti, hujah-hujah yang sekarang, membuat pertimbangan yang baik dan berkomunikasi dengan berkesan.

Baca selanjutnya…

Program ini adalah program terawal serta sukatan pelajaran yang kukuh. Kebanyakan pelajar boleh melanjutkan pengajian di Universiti Timur Tengah seperti Universiti Al-Azhar, Mesir dan Mu’tah University, Jordan

Baca selanjutnya…

Program ini direka untuk memenuhi keperluan pelancongan yang semakin meningkat dan industri berkaitan seperti syarikat penerbangan, syarikat pelancongan, pengendali pelancongan, syarikat rekreasi, syarikat pengurusan acara dan kapal pelayaran.

Baca selanjutnya…

Program ini diwujudkan dengan sijil yang layak oleh Institut SMART – i yang ditubuhkan di Kolej UNITI (CIBO)

Pusat Kecemerlangan Kewangan Islam yang dikenali sebagai SMART-i, yang bermaksud “Institut Pengurusan, Penasihat, Penyelidikan dan Latihan Syariah” mempunyai aspirasi untuk melahirkan graduan yang berkebolehan, boleh dipercayai dan paling penting yang dapat memenuhi kekurangan tenaga kerja mahir dalam industri Kewangan Islam .

Baca selanjutnya…


KATA-KATA ALUMNI


"Saya bersyukur kerana memilih Diploma Pengajian Perniagaan (UiTM-UNITI) ini kerana ia memberi peluang untuk saya sambung belajar ke peringkat ijazah di UiTM.."

hanif rashid


hanif rashid
Diploma In Business Studies (UiTM) '17"Pensyarah kat sini sporting! Minat saya dalam bidang perniagaan masa di UNITI membuka peluang saya untuk sambung degree dalam bidang ni.."


ani maisara - alumni DPM


ANI MAISARA AQILAH BT AZLAN
Diploma In Muamalat Management '18


ACARA KAMI

09

APRIL


Halal Open Day 2019

Dewan Za’aba , UV

23

May


FPIH @ Putra FM

Putra FM, UPM, Seri Kembangan


Fakulti Lain

pendidikan terbaik anda bermula di sini!

Datang Dan Sertai Kami

X